Het ligt een beetje aan de branche waarin je werkzaam bent en het type werkzaamheden dat je uitvoert, maar veel Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers) werken regelmatig tegelijkertijd aan meerdere opdrachten. En voeren deze vaak ook nog voor verschillende opdrachtgevers uit. Goed je uren registreren kan dan van groot belang zijn. De tools in deze checklist helpen je daarbij: zo houd je als ZZP’er effectief jouw uren bij.

Wat kun je met urenregistratieapps?

De tijd dat je jouw gewerkte uren nog moest bijhouden met pen en papier, ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig kun je dit niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker regelen via een van de vele urenregistratieapps. Zo’n tool geeft jou de mogelijkheid om activiteiten toe te voegen, die je in de meeste gevallen ook direct kunt koppelen aan meerdere opdrachtgevers. Vaak kun je, in het geval dat je voor een bepaalde opdrachtgever meerdere klussen mag uitvoeren, de gewerkte uren ook toewijzen aan een specifiek project.

Begin je aan een taak? Dan tik je bij het desbetreffende project op het icoontje van een klokje of stopwatch: de tijd begint vervolgens te lopen. Ben je klaar? Dan zet je de tijd weer stop. Dit kun je in veel gevallen ook nog achteraf aangeven, bijvoorbeeld wanneer je tussendoor even bent gaan lunchen. Zo houd je beter overzicht op wat je die dag precies hebt gedaan (en voor wie). Inmiddels zijn hiervoor diversie betaalde apps en kosteloze alternatieven beschikbaar. Ken jij deze urenregistratieapps al?

1. Toggl

Je zou Toggl op het eerste gezicht een beetje oneerbiedig kunnen omschrijven als een veredelde stopwatch, maar daarmee doe je deze tool toch echt tekort. Officieel gaat het hier namelijk om ‘time tracking software’, waarmee je de tijdregistratie exact kunt bijhouden. De aard van de opdracht – zoals het opstellen van een juridisch contract van een cliënt – kun je hier ook kort omschrijven, zodat je ook weken later nog precies kunt zien wat je hebt uitgevoerd en hoe lang je voor een klant hebt gewerkt. Toggl is geschikt voor zowel Android als iPhone-toestellen. De uitgebreide versie kost je zo’n vijf dollar per maand, maar als zelfstandige professional kom je met de kosteloze versie vaak al een heel eind.
-> Meer info: Toggl.com

2. Timesheet

Beschik jij over een Android-smartphone of -tablet en heb je behoefte aan een wat uitgebreider registratieprogramma? Dan is Timesheet wellicht wel de urenregistratietool waarnaar je op zoek bent. Zoals bij de meeste van deze apps het geval is, kun je met Timesheet op overzichtelijke wijze jouw werkzaamheden bijhouden en registreren. Een leuk extraatje is dat je onder meer de voortgang van een klus kunt bekijken als lijst of grafiek. Daarnaast is het mogelijk om een selectie te maken van velden die je wel wilt exporteren en de aanvullende informatie of gegevens die je liever voor jezelf houdt.
-> Meer info: Timesheet.rauscha.com

3. Nanda

Via de Nanda-tool kun je op eenvoudige wijze de gewerkte uren registreren. Ook is het mogelijk om overzichtelijke overzichten te maken die je kunt exporteren naar Excel spreadsheets, Google Docs en/of externe facturatiediensten. Je kunt Nanda gebruiken op jouw smartphone (iPhone en Android), maar je kunt er ook prima mee werken op een desktopcomputer. Nanda houdt de gewerkte uren automatisch bij; jij hoeft enkel een project te selecteren en toe te lichten wat je die dag hebt gedaan. De tool is niet kosteloos. Als ZZP’er moet je rekenen op zo’n vijf euro per maand.
-> Meer info: Urenoverzicht.nl

4. TimeTracker

Vind je al die extra functionaliteiten overbodig en wil jij voorlopig alleen de uren registreren die je kwijt bent aan een specifieke opdracht? Dan heb je wellicht genoeg aan het kosteloze TimeTracker. Deze app is alleen geschikt voor iPhone-gebruikers en komt inderdaad neer op die veredelde stopwatch waar we het eerder over hadden. TimeTracker houdt bij hoe veel uren je besteedt aan bepaalde werkzaamheden en slaat deze gegevens op in een archief, dat je indien nodig kunt exporteren naar bijvoorbeeld Excel. TimeTracker doet waarvoor het bedoeld is, maar ook niet veel meer dan dat. Je kunt met deze app bijvoorbeeld dus geen gespecificeerde urenspecificaties opvragen.
-> Meer info: itunes.apple.com/timetracker

5. TimeCounts

Deze online-applicatie helpt je een handje bij het bijhouden van de werkzaamheden die je op een dag uitvoert. Dit doe je in ‘real time’, dus op het moment dat je bezig bent met het uitvoeren van een opdracht en niet achteraf. Je werkt online; TimeCounts is dan ook geen programma dat je eerst moet downloaden. Het is mogelijk om rapporten op te vragen van de gewerkte uren. Dit kan van pas komen als je een overzicht wilt meesturen als bijlage van een factuur. TimeCounts werkt op alle smartphones, de iPad en computers (mits er sprake is van een internetverbinding). Kosten: zes euro per maand.
-> Meer info: Timecounts.com

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: