Wie als ondernemer (nog) niet genoeg eigen vermogen heeft om te investeren, kan ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Van deze financieringsvorm is de leaseauto het bekendst, maar er zijn ook veel andere bedrijfsmiddelen (computers, camera’s etc.) die je kunt leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoe veel (en hoe lang) je maandelijks moet betalen. Leasing is een vorm van financiering waarbij we onderscheid maken tussen financial en operational lease.

Financiële leasing is een leasevorm waarbij de kredietverstrekker (lessor) alleen juridisch eigenaar blijft en het volledige economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) overgaat op de kredietnemer (lessee). Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij de lessee ligt, waar operationele leasing een zakelijke vorm van huren is.

Financial lease

Door middel van financiële leasing word je dus economisch eigenaar van het desbetreffende bedrijfsmiddel, waarbij gedurende de leaseperiode de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft. Het volledige eigendom verkrijg je wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan. Omdat je vanaf het begin economisch eigenaar van het object bent, staat dit feit bij jouw bedrijf op de balans en wordt dus ook bij uw eigen vermogen opgeteld, waardoor je in veel gevallen recht hebt op de investerings-, afschrijving-, én renteaftrek.

De btw van de investering dien je vooraf zelf te betalen, maar dit bedrag kun je ook direct weer bij de belastingdienst terugvorderen. Door middel van financial lease spreid je jouw betalingen en help je de liquiditeit van je onderneming gezond te houden. Deze vorm van financieren wordt voornamelijk gebruikt bij de aanschaf van overige bedrijfsmiddelen.

Financiële leasing wordt steeds meer gebruikt door ondernemers en ZZP’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en daarnaast is een leaseaanvraag relatief snel geregeld. Voor een krediet zijn de cijfers van meerdere jaren nodig om de liquiditeit te bepalen. Bij leasemaatschappijen gaat het meestal om beduidend minder kapitaal, denk bijvoorbeeld aan de financiering van een laptop, tandartsapparatuur of een kantoorinventaris.

De leasemaatschappij koopt in dit geval op aanvraag het bedrijfsmiddel in en geeft jou dit tegen een vast tarief in bruikleen. Je bepaalt zelf de slottermijn en daarmee dus ook de hoogte van de aflostermijnen. Nadat de laatste termijn en de slottermijn is betaald, ben jij de eigenaar. Je bent dan vaak wel duurder uit dan wanneer je het product in één keer zou aanschaffen, dat is de keuze die je maakt. Wel profiteer je al gedurende de aflossingsperiode van de eerder beschreven fiscale voordelen.

Operational lease

De meest voorkomende vorm van autolease is operational lease. Dit kan ook worden beschouwd als een vorm van lange termijn huur. In dit geval blijft de leasemaatschappij of lessor juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico’s uit handen geeft.

Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans. Jij betaalt in dat geval maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de lease-overeenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer je die hebt betaald, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Er zijn twee soorten operational lease te onderscheiden.

1. Full operational lease

Hierbij weet je precies waar je aan toe bent als het gaat om jouw auto. Alle kosten van aanschaf, gebruik, onderhoud en verzekering van de door jou gekozen auto worden in kaart gebracht en middels een maandbedrag in rekening gebracht. Dit gebeurt op basis van het aantal kilometers dat jij per jaar naar verwachting zult rijden en een vooraf te bepalen looptijd van een aantal jaar. Je bent dus geen economisch eigenaar van het object, maar ‘gebruiker van’. Full operational lease is over het algemeen goed voor de liquiditeit van je onderneming en werkt zeer overzichtelijk.

2. Netto operational lease

Bij netto operational lease breng je de financiering van jouw auto onder bij een externe financier, maar regel je alle andere zaken zelf. Denk daarbij aan kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en vervangend vervoer. Op deze manier houd je het maandbedrag van je leasecontract relatief laag.

Het nadeel hiervan is alleen dat er onverwachts extra kosten bij kunnen komen. Het voordeel is dat – wanneer je geen brokken maakt – je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Vergelijk het maar eens met een zorgverzekering: hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie. In feite betaal je bij full operational lease voor zekerheid.

Shortlease

Wie een auto voor een korte tijd nodig heeft, of liever niet te veel financieel risico neemt, is het meest gebaat bij shortlease, de verkorte vorm van operational lease. Shortlease wordt in principe alleen gebruikt voor het leasen van auto’s en is het meest geschikt voor startende ondernemers die nog in het ongewisse zijn over hun toekomstperspectief. Ze zijn doorgaans wat voorzichtig met hun uitgaven en willen het eigen vermogen gebruiken om te ondernemen en zich niet voor een lange tijd aan een contract binden.

Eigenlijk is shortlease de middenweg tussen huren en leasen. Bij de meeste aanbieders kun je al voor een minimale periode van een jaar (in plaats van de gebruikelijke drie tot vijf jaar) een auto leasen. Voor de leasemaatschappij is dit gunstig, omdat zij per maand een iets hoger bedrag dan het reguliere tarief voor de auto kunnen rekenen.

Voor de starter is shortlease goedkoper dan huren en het levert maximale flexibiliteit op. Heb jij als ZZP’er bijvoorbeeld geen eigen auto en moet je tijdelijk een klus elders in het land uitvoeren? Dan zou shortlease op korte termijn een goede oplossing kunnen zijn.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: