De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat adviseren over een CDA-plan om een verplichte verzekering in te stellen die regelt dat bij ziekte het loon maximaal twee jaar wordt doorbetaald. Werkgevers zouden in het plan alleen nog verplicht zijn de eerste acht weken door te betalen, in plaats van de huidige twee jaar.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zei woensdag in het Kamerdebat over zijn begroting dat hij de SER gaat vragen nog voor de zomer advies uit te brengen. Dan is het nog mogelijk om op Prinsjesdag nieuwe plannen te presenteren.

Asscher zei dat hij ook nadelen, zorgen en zelfs ‘allerlei beren op de weg’ ziet bij het voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Maar dat neemt niet weg dat hij een oordeel wil van de SER. Het was hem opgevallen dat werkgevers en vakbonden, die samen in de SER zitten, mild op het plan reageerden.

De SER kan het CDA-plan betrekken bij het onderzoek dat gevraagd is naar aanleiding van een motie uit de Eerste Kamer om te kijken naar oplossingen voor de langdurige werkloosheid.

Asscher zei dat hij in de tussentijd wel verder werkt aan zijn eigen plan om kleine ondernemers niet langer te verplichten twee jaar loon door te betalen van zieke werknemers. Asscher wil die termijn terugbrengen tot een jaar. Het moet een vrijwillige regeling worden voor bedrijven met maximaal tien werknemers. Dan heb je 84 procent van de Nederlandse bedrijven te pakken, aldus Asscher. Juist die bedrijven zijn bang om mensen aan te nemen vanwege de risico’s van de verplichte loondoorbetaling bij ziekte, die nu twee jaar doorloopt.

Bron: Accountant.nl, week 49 2015

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: