09 mei 2013.

Oproepkracht meer rechten na uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft oproepkrachten meer recht op loon gegeven.Oproepkrachten die meerdere keren per dag worden ingezet door hun werkgever, moeten daar elke keer minstens drie uur aan loon voor krijgen. Ook als ze bijvoorbeeld twee keer op een middag een half uur komen werken. Dat heeft de Hoge Raad in een arrest bepaald, schrijft het Financieele Dagblad. Het arrest sluit aan bij het sociaal akkoord, dat het kabinet vorige maand sloot en waarin onder meer staat dat flexwerkers meer rechten moeten krijgen.

Minimaal drie uur loon 
Het kan ook betekenen dat oproepkrachten dubbel worden betaald, omdat de uren elkaar overlappen. Voor oproepkrachten die minder dan vijftien uur per week werken geldt nu dat zij volgens de wet recht hebben op minimaal drie uur loonbetaling per oproep. Een drager bij een begrafenis bijvoorbeeld, moet drie uur betaald krijgen ook al duurt zijn werk slechts een halfuur. Als hij dezelfde middag nog een keer wordt opgeroepen, moet hij weer drie uur worden betaald.

‘Werkgevers gaan verstandiger roosteren’
Volgens arbeidsrechtadvocaat Stefan Sagel zijn hun rechten nu aanzienlijk verstevigd. ‘Tot nu toe oordeelden rechters in dit soort zaken dat als een oproep binnen de drie uur viel van de vorige oproep, de werkgever maar één keer drie uur hoefde te betalen. De Hoge Raad legt de wet nu ten gunste van flexwerkers uit.’ Volgens Sagel kan het arrest tot gevolg hebben dat werkgevers verstandiger gaan inroosteren: ‘Zo kunnen ze dubbele betalingen voorkomen. Dat is beter voor de oproepkracht.’

Bron: SRA-nieuwsbrief, ANP, FD, Intermediair 6-7 mei 2013

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: