Op elke factuur die je maakt en verstuurd moet een uniek, opvolgend factuurnummer staan. De opeenvolgende factuurnummering van je facturen is verplicht want de Belastingdienst wil bij een controle weten of er geen facturen ontbreken en buiten de boeken blijven. Voor jezelf is het ook makkelijk om een factuur snel terug te vinden.

Het factuurnummer waarmee je start, kun je zelf bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de nummering te starten met het jaartal, opgevolgd door een cijferreeks van 0001. De opbouw van de factuurnummering ziet er dan als volgt uit:

20170001  
20170002
20170003
enz..

Let er bij de opbouw van deze nummering (met jaartal) op dat je voldoende ruimte houd om opvolgend te kunnen blijven doornummeren. Als je begint met factuurnummer 201701, zal het laatste factuurnummer 201799 zijn. Je kunt dus in 2017 maar maximaal 99 opvolgende facturen maken.

Na de jaarwisseling kun je het factuurnummer weer verhogen. Als je bijvoorbeeld bent geëindigd met factuurnummer 20170123 dan kun je bij het opmaken van een nieuwe factuur beginnen met 20180001. Dat getal is dus hoger dan 20170123.

Let bij handmatige nummering goed op

Het factureren met Word of Excel wordt heel veel toegepast. Wanneer je dan handmatig een factuurnummer aan een factuur toekent, kan het voorkomen dat je geen doorlopende en oplopende nummering hebt. Een nulletje te weinig is zo gemaakt. Let hier dus goed op. Bij het gebruik van een factuurprogramma gaat de opbouw van de nummering automatisch.

Wat moet er nog meer verplicht op een factuur staan?

Naast de verplichte opeenvolgende factuurnummering moet een verkoopfactuur of nota die je verstuurt aan meer verplichte factuurvereisten voldoen. De belastingdienst controleert bij een controle of je correct hebt gefactureerd. Als je dat niet hebt gedaan kan de belastingdienst jouw afnemers het aftrekrecht van voorbelasting ontzeggen en je kunt zelfs een boete krijgen. Het correct opstellen van een factuur die aan alle factuureisen voldoet is dus heel belangrijk! Bekijk hier wat je moet weten wat er op een factuur moet staan

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: