Als leidinggevende en DGA van uw BV dient u er altijd representatief uit te zien op het werk. ‘Strak in het pak.’ Dat is niet goedkoop. Het zou leuk zijn als de fiscus daaraan bijdraagt. Hoe lukt dat en hoe werkt dat goed voor u en uw BV?

Fiscaal gunstig inkleden
Is niet alles belast loon? Alles wat uw bedrijf aan haar personeel (waaronder u als DGA) verstrekt, is loon. Dat is de hoofdregel. Maar er is geen regel zonder uitzondering in de belastingwetten. Het zou toch eigenlijk te gek zijn als bijv. een voorman werkzaam bij een bouw-BV loonbelasting en premies zou moeten betalen over de overall en kaplaarzen die hij alleen op de bouwlocatie gebruikt? Daarover zult u niet snel een verschil van mening met de fiscus hebben. Uw persoonlijke ‘bedrijfskleding’ is echter een nette combinatie of een kostuum. Ieder zijn vak. Kunt u dat onbelast verstrekken oftewel: kunt u de kosten van uw pak aftrekken van de winst zonder dat u er privé voor belast wordt? Lees verder.

Werkkleding onbelast van de BV
Wat is ‘werkkleding’? Uw BV mag onbelast werk­­kleding verstrekken aan het personeel. Dat geldt dus ook voor uzelf als werknemer-DGA van uw BV. Wat is ‘werkkleding’? Dat is kleding:

  • die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor zakelijk gebruik; of
  • die is voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo met een oppervlakte van ten minste 70 cm².

Wat kan er zonder problemen?
Een overall of uniform zal niet zoveel problemen opleveren. Een spijkerbroek zonder logo kan echter niet onbelast worden verstrekt. Immers, die kun je ook in je vrije tijd gebruiken. Betekent dit nu dat alle kleding die niet aan de definitie voldoet, zoals bijvoorbeeld uw keurige, gestreepte kostuum (van welk mooi merk ook), wordt belast met loonbelasting? Niet altijd!

Kleding op het werk laten
Als de kleding op het werk blijft en dus niet door de werknemer (lees ook: u als DGA) mee naar huis wordt genomen, wordt er ook geen belasting geheven. Dat gaat volgens de letterlijke tekst van de wet zelfs zover dat dit geldt voor álle kleding, dus ook bijvoorbeeld voor een kostuum: als u zich maar elke dag omkleedt op kantoor en er niet mee naar de bruiloft van uw beste vriend gaat!

Wat moet u kunnen aantonen?
Hoe zorgt u nu voor goed bewijs? U moet desgevraagd wel kunnen aantonen dat de kleding ook daadwerkelijk op kantoor blijft. Neem geen risico: laat de kleding op kantoor, laat uit nota’s van de plaatselijke stomerij (ook aftrekbaar!) blijken dat de kleren op kantoor (bij uw BV) worden opgehaald en weer bezorgd. En maak ook aannemelijk dat u de moeite neemt u op kantoor om te kleden: komt u wel eens op de motor of de fiets naar kantoor, dan ligt het voor de hand dat u zich op het werk omkleedt. Zorg dat de rekening van de modewinkel op naam van de zaak (BV) staat! Eventueel kunt u ook een logo op uw pak laten zetten, dit maakt uw pak er vaak helaas niet mooier en representatiever op. Wellicht dat u het kunt proberen met een logo aan de binnenzijde, de vraag is echter of de belastingdienst daarmee akkoord gaat.

Wat met de btw?
Aftrek van de btw in gewone kleding zal op verzet van de fiscus stuiten, maar die aftrek is wel verdedigbaar als u de kleding helemaal niet privé gebruikt en op het werk laat hangen.De btw-regels zijn er een beetje onduidelijk over: de vraag is of de kleding alleen het bedrijfsbelang dient of ook uw persoonlijke belang. In het laatste geval is er uitsluitend voor de btw (niet voor de loonbelasting!) sprake van loon in natura en om die reden is de btw niet aftrekbaar.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: