Iedere ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft recht op de MKB-winstvrijstelling. Maar wat houdt deze aftrekpost nu precies in en wat heb je aan deze regeling als starter? En waarop moet je letten als je dit fiscale voordeel als startende ondernemer wilt toepassen? In deze checklist leggen we uit hoe het zit. MKB-vrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming.  Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming, ongeacht het aantal uur dat ze in de zaak stoppen. Sinds 2010 hoef je voor deze regeling niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Samengevat: de MKB-winstvrijstelling verlaagt je winst zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

Dankzij deze vrijstelling mag je een percentage van de winst aftrekken, nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek en de toevoeging van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ondernemen. En winst maken. Het percentage wordt door de Belastingdienst incidenteel aangepast. Voor 2014 en 2015 is de vrijstelling vastgesteld op 14 procent van de winst.

Wanneer maak je aanspraak op de vrijstelling?

Je komt in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling nadat je alle aftrekposten en de toevoeging van de FOR van de winst hebt afgetrokken, Er wordt dus vervolgens nog eens 14 procent van de winst afgetrokken en over dat deel hoef je geen belasting te betalen. Je hoeft dit verder ook niet aan te vragen, deze vrijstelling is onderdeel van de belastingaangifte.

Wat valt er onder de ondernemersaftrek?

Onder de ondernemersaftrek vallen de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de stakingsaftrek.

Wat is de Fiscale Oudedagsreserve?

Als je pensioen wilt opbouwen en daarbij liever geen geld wilt onttrekken aan de onderneming, kun je ervoor kiezen om een deel van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagreserve (FOR). Het vormen van een oudedagsreserve betekent overigens niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet. Deze regeling geeft slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst. Op korte termijn levert je dat een belastingvoordeel op, maar vergeet niet dat wanneer je met pensioen gaat, je alsnog geld verschuldigd bent aan de fiscus.

Wat gebeurt er als mijn onderneming verlies lijdt?

De MKB-winstvrijstelling levert je het voordeel op dat je over 14 procent van de gemaakte winst geen belasting hoeft te betalen. Het voordeel is dus dat je minder belasting betaalt. Als je daarentegen verlies maakt, pakt deze vrijstelling juist nadelig uit. Als jouw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-vrijstelling het fiscale verlies.

Hoe bereken je de MKB-winstvrijstelling?

Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van 40.000 euro. Daar trek je eerst de ondernemersaftrek en de toevoeging van de FOR vanaf. De ondernemersaftrek bedraagt 7280 euro (zelfstandigenaftrek) + 2123 euro (startersaftrek) = 9403 euro. Je zet 2400 euro opzij voor de Fiscale Oudedagsreserve, waarna je dus een fiscale winst overhoudt van 28.197 euro. Daar mag je dan dus nog 14 procent MKB-winstvrijstelling van aftrekken (3948 euro), waarna de uiteindelijke fiscale winst 24.249 euro bedraagt.

Nog geen belastingaangifte gedaan, maar wil je wel een indicatie hebben hoe groot jouw MKB-winstvrijstelling is? Vul dan de rekenhulp startersvoordeel in op de site van de Belastingdienst.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: