Als startende ondernemer kun je eigenlijk niet om het schrijven van een ondernemingsplan heen. Een businessplan geeft inzicht in de haalbaarheid van je idee en het perspectief op de lange termijn. Sommige starters zien als een berg tegen deze taak op, maar als je dit goed aanpakt, heb je relatief snel jouw plannen op papier staan. In deze checklist lees je hoe je op effectieve wijze een bedrijfsplan maakt.

1. De introductie/samenvatting

In de introductie van jouw ondernemingsplan geef je een korte beschrijving van het te starten bedrijf of het project dat je wilt gaan oppakken. De meeste startende ondernemers schrijven dit onderdeel wanneer zij de de rest van het document al hebben afgerond, omdat de introductie ook wel wordt gezien als samenvatting en jij de inhoud hier makkelijker concreet kunt samenvatten.

Onderschat het effect van een goed doordachte introductie/samenvatting niet: het is de eerste pagina die een potentiële investeerder onder ogen krijgt. De tekst moet de lezer dus voldoende triggeren en uitnodigen tot verder lezen.

Belangrijk: probeer de verleiding te weerstaan om hier al meteen enthousiast over jouw plannen uit te wijden en houd de introductie kort maar krachting (in ieder geval nooit langer dan een A4tje). Voor het uitgebreid toelichten van jouw ideeën is de rest van het businessplan bedoeld, hier krijg je in de onderliggende hoofdstukken ruimte genoeg voor. En zo voorkom je meteen dat je in herhaling gaat vallen, want hoe concreter jou plan, des te groter de kans dat een kapitaalzoeker je hele plan leest.

2. Wat voor ondernemer ben jij?

De belangrijkste vraag die iedere startende ondernemer of ZZP’er zich bij het opstellen van een businessplan moet afvragen, is: wat voor ondernemer ben ik? Ondernemers zijn er immers in allerlei soorten en maten. Ben jij iemand die bovenop de laatste trends zit of richt jij je liever op iets wat zich al ruimschoots bewezen heeft? En ben je een echte einzelgänger of voel jij je juist prettiger wanneer je veel samenwerkt met anderen?

Belangrijke persoonlijke eigenschappen die je in het ‘Persoonlijke kwaliteiten’-hoofdstuk moet vermelden, want als jij jezelf door en door kent,  kun je ook beter inschatten welke expertise bij jou ontbreekt en welke kennis je eventueel dus moet inkopen (of kunt neerleggen bij een zakenpartner). Bepaal bijvoorbeeld aan de hand van deze zes typen ondernemers of ZZP’ers in wat voor ondernemershokje jij jezelf straks kunt plaatsen.

Concretiseer jouw strategie

In dit onderdeel beschrijf je wat je gaat doen. Wil jij wijn gaan importeren uit Chili? Ha jij jezelf profileren als social media-expert in de commerciële sector? Of ga je een baanbrekend product introduceren op de Nederlandse markt? Dit kunnen stuk voor stuk goede initiatieven zijn, maar het zijn wel ideeën die jij nog inzichtelijk moet maken.

Leg daarom in dit hoofdstuk uit wat je precies gaat doen, hoe jij dit zult aanpakken en op welke doelgroep jij je wilt richten. Geef duidelijk aan in welke behoefte jij met jouw onderneming wilt voorzien en hoe jij denkt dit te kunnen realiseren.

Benoem hier niet alleen de voordelen van jouw dienst of product, maar geef ook aan wat de risico’s en gevaren zijn en hoe jij verwacht deze eventuele tegenslagen te kunnen opvangen. Zorg ook dat je voor de juiste rechtsvorm kiest en besteed aandacht aan het vinden van een goede bedrijfslocatie.

Onderzoek jouw markt en branche

Voor ondernemers is het cruciaal om te weten hoe hun markt in elkaar zit. Jij kunt immers wel volledig overtuigd zijn van de waarde van jouw product of dienst, maar zijn je klanten dat ook? Aan de hand van een marketingplan kun je een inschatting maken van de volgende zaken: de grootte van de markt, de voornaamste doelgroep, de concurrentie en welke kansen deze markt momenteel biedt.

Door het opstellen van een klantenanalyse krijg je een concreet beeld van jouw potentiële klanten. Meer weten over het schrijven van een marketingplan en hoe een SWOT-analyse jou daarbij kan helpen? Lees dan hier hoe de zogenoemde marketingmix jou verder kan helpen bij het bepalen van jouw marketingstrategie.

Welke verzekeringen en vergunningen heb je nodig?

De wettelijke eisen waaraan een onderneming in jouw sector moet voldoen worden doorgaans ook vermeld in het ondernemersplan. Hierbij moet je denken aan het vermelden van relevante diploma’s of certificaten of het lidmaatschap van diverse brancheorganisaties.

Daarnaast komen in dit onderdeel de verzekeringen aan bod die je mogelijk moet afsluiten voor jouw bedrijf, moet je duidelijk aangeven of je vanaf het begin personeel in dienst neemt en hoe jij de administratie gaat organiseren. Tot slot mogen ook de algemene voorwaarden natuurlijk niet ontbreken.

Breng de financiën in kaart

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan als je op zoek bent naar externe financiering: het financieel plan.

In dit hoofdstuk breng je in kaart wat de kosten zijn van het starten van de onderneming. Zet daar tegenover wat je verwacht met het bedrijf te zullen gaan opbrengen. Denk vooruit en geef een prognose voor meerdere jaren.

Bereken ook op wat voor termijn jouw onderneming naar verwachting het break-even punt, dat wil zeggen het moment dat je de investering hebt terugverdiend en winst maakt, zal bereiken. Het opstellen van een financieel plan en een begroting kan dit proces bevorderen.

Meer informatie hierover vind je in de artikelen 5 begrotingen van het financieel plan en 6 voordelen van het werken met een begroting. Mocht je behoefte hebben aan een voorbeeld ondernemingsplan, vind je hier een template (PDF-bestand) dat je kosteloos kunt downloaden.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: