Geen dubbele straf voor rijden zonder handelaarskenteken

Een autohandelaar die zonder handelaarskenteken op de openbare weg rijdt, mag hiervoor niet dubbel gestraft worden. Dat heeft de belastingrechter in hoger beroep vandaag beslist.

Dubbel gestraft

In deze zaak reed een autohandelaar met een van de auto’s uit zijn bedrijfsvoorraad op de openbare weg zonder dat hij een (goed zichtbaar) kenteken had aangebracht. De belastinginspecteur legde hem daarvoor een naheffing motorrijtuigenbelasting op en daarnaast ook nog eens boete. Dat mag niet zegt het gerechtshof: de naheffing kan namelijk ook al worden gezien als een boete.

Europees recht

Naar de letter van de wet heeft de belastinginspecteur de naheffingsaanslag terecht opgelegd. Maar de naheffingsaanslag dient er in dit geval toe om te bestraffen. Het hof verwijst daarbij naar het Europees recht (artikel 6 van het EVRM) waarin dit wordt aangeduid als ‘criminal charge’. De boete bovenop de naheffing zou voor deze autohandelaar een dubbele bestraffing inhouden en dat is niet is geoorloofd, licht het hof toe.

Het hof schrapt daarom de boete in deze zaak en merkt de aanslag aan als een boete en vermindert deze tot een bedrag 350 euro.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: