Mensen dromen graag weg bij het toekomstbeeld van een eigen restaurant, café of pannenkoekenboerderij. Startende horecaondernemers zijn vaak alleen nog niet op de hoogte van de vele overheidsregels die daarbij op hun pad komen. In deze checklist vind je 12 aandachtspunten waaraan je zeker moet denken tijdens de oprichting van jouw onderneming: start een horecabedrijf in 12 stappen.

 

1. Kvk en de Belastingdienst

Wellicht weet je dit al, maar voor de volledigheid: iedereen die een horecabedrijf gaat starten of voor zichzelf wil beginnen is verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Na de inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je later dus niet nog apart aan te melden bij de fiscus. Overigens moet je in deze fase ook al gaan nadenken over het openen van een geschikte zakelijke rekening en hoe je jouw zakelijke betalingsverkeer precies wilt organiseren.

2. Bestemmingsplan gemeente

Stel: je vindt na het schrijven van je ondernemingsplan en een tijdje zoeken in hartje centrum van jouw stad of aan de rand van een recreatiegebied een prachtige locatie voor het restaurant dat je wilt gaan openen. Dan is de verleiding natuurlijk groot om spijkers met koppen te slaan en direct een huur- of koopcontract te ondertekenen, maar in dit geval is haastige spoed zelden goed. Het is namelijk heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken.

Wanneer er op korte (of lange) termijn plannen zijn om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie (of de directe omgeving), kan het zijn dat die ene perfecte locatie minder ideaal is dan je eerst dacht.

Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie? Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’.

3. Omgevingsvergunning bouwen

De kans is groot dat je de ruimte straks opnieuw wilt inrichten of uitbreiden. Vaak komt daarbij een verbouwing of renovatie kijken. Hiervoor zul je meestal een omgevingsvergunning voorbouw van de gemeente nodig hebben. Het kan echter ook zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor de activiteiten slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.

4. Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken

Wist je dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken verplicht kan zijn voor bepaalde gebouwen? Dit geldt onder meer voor basisscholen en hotels. Voor het gebruik van andere gebouwen is een gebruiksmelding meestal voldoende. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is.

5. Milieubeheer

Iedere horecaondernemer krijgt te maken met milieuvoorschriften op het gebied van bijvoorbeeld geluid, energie en afvalstoffen. Meestal hoef je hiervoor gelukkig geen speciale omgevingsvergunning aan te vragen voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting, maar kun je volstaan met een melding. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

6. Exploitatievergunning

Ondernemers die een horecabedrijf starten of – natuurlijk ook een mogelijkheid – willen overnemen, moeten in sommige gemeenten een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen. Specifieke informatie hierover vind je terug in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. De leidinggevenden van een bedrijf moeten in ieder geval aan deze eisen voldoen.

7. Hygiëne

Of je nou een eetcafé begint, een sapjesbar opent of gaat rondrijden met een foodtruck: hygiëne is vanzelfsprekend erg belangrijk in de horeca. Daarom moeten horecaondernemers beschikken over een HACP-plan of kunnen aantonen dat ze een goedgekeurde hygiënecode volgen, bijvoorbeeld die van het BhenC. Op het bereiden van eet- en drinkwaren gelden immers strikte regels waar jij je als horecaprofessional aan dient te houden.

8. Drank- en horecavergunning

Ook goed om te weten: alcohol schenken mag niet zomaar. Wie in zijn of haar horecaonderneming alcoholische dranken wil verstrekken en laten nuttigen, moet beschikken over een drank- en horecavergunning van de gemeente. Daarnaast moet het bedrijfspand en jouw personeel ook aan verschillende eisen voldoen. Lees hier meer over de Drank- en Horecawet.

9. Terrasvergunning

Als je de ruimte hebt, is het natuurlijk een grote plus wanneer gasten bij lekker weer ook buiten op het terras bij jou een drankje of maaltijd kunnen komen nuttigen. Maar als je een terras wilt plaatsen op jouw terrein (of in de openbare ruimte), zul je in veel gevallen eerst een terrasvergunning bij de gemeente moeten aanvragen. Let op: een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. Een aanvraag indienen voor een terrasvergunning kan hier.

10. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten en muziekrechten

Staat er straks ook een kansspelautomaat in jouw zaak? Zorg dan dat je hiervoor op tijd een vergunning aanvraagt bij de gemeente. Deze vergunning is vervolgens geldig voor één locatie of vestiging. Vergeet ook de muziekrechten niet, want ook wat betreft het in het openbaar ten gehore brengen van muziek krijg je te maken met regels van de overheid. Dat wil zeggen: hiervoor moet je zelfs speciaal toestemming krijgen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij Buma en Sena, die de toestemming regelen via het uitgeven van licenties.

11. Betalingsverkeer organiseren

Het is ook verstandig om al tijdens de oriënterende fase na te denken over hoe je jouw zakelijke betalingsverkeer straks precies wilt organiseren. Daar hoort vaak ook het openen van een zakelijke rekening (link) bij. En het zoeken van een geschikte boekhouder of accountant.

12. Risicoinventarisatie en -evaluatie

Grote kans dat je straks voor jouw horecabedrijf ook personeel in dienst gaat nemen. Om dit te kunnen doen, moet je bij de start van jouw onderneming beschikken over een zekere risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarin onder meer de huidige bedrijfsrisico’s op de werkplek (en hoe je deze risico’s in de toekomst zoveel mogelijk gaat beperken) aan bod moeten komen. Kun je bij het opstellen hiervan wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens naar deze lijst met voorbeelden van een checklist gezondheidsrisico’s en een RI&E.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: