De zelfstandigenaftrek is een flinke aftrekpost van € 7280. Onderneem je parttime? Ontdek of je in de gevarenzone zit en misschien geen recht hebt op deze aftrekpost.

Als ondernemer betaal je minder belasting dan werknemers in loondienst. De zelfstandigenaftrek van € 7.280 kan je tot ruim € 1.000 per jaar opleveren. De overheid wil hiermee ondernemersschap stimuleren. En het is ook compensatie voor het feit dat je ook niet profiteert anderzijds van een aantal collectieve zekerheden die mensen in loondienst wel hebben.

Zelfstandigenaftrek of niet?

De belastingdienst bepaalt of je recht hebt op aftrek. Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden, waardoor het soms even puzzelen is of je ervoor in aanmerking komt. Als je onterecht aanspraak maakt op de zelfstandigenaftrek, loop je risico op een vergrijpboete van de belastingdienst. De belangrijkste criteria:

 • Je bent ondernemer voor de belasting
 • Je voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar)
 • Je had aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt

3x JA geantwoord? Dan heb je dat jaar recht op een zelfstandigenaftrek van €7.280,-

Urencriterium: deze uren tellen mee

Vroeger was de hoeveelheid winst die je maakte belangrijk voor de aftrek. Nu is in de praktijk het urencriterium de belangrijkste bottleneck. Met name als je ook in loondienst bent of om een andere reden parttime onderneemt, is het slim om goed te checken of je aan het criterium voldoet.

Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Let op: als je ook in loondienst bent, moet je niet alleen aan het minimum van 1225 uur voldoen. Je moet ook meer uren werken aan je bedrijf dan je in loondienst werkt. Werk je 1230 uur voor een baas? Dan moet je minimaal 1231 uur ondernemen.

Voorbeelden indirecte uren

 • Het volgen van cursussen
 • Inlezen
 • Het bijhouden van vakliteratuur
 • De administratie bijwerken
 • Afspreken met je boekhouder
 • De aanschaf van bedrijfsmiddelen (telefoon, laptop, auto etc.)
 • Het bezoeken van netwerkbijeenkomsten
 • Het beheren van je website

Op het randje? Vraag advies

Als je hybride ondernemer bent (ondernemer en in loondienst) is het slim om een boekhouder voor je te laten uitrekenen hoe je het beste je uren kunt inrichten. De voordelen van loondienst wegen dan soms op tegen iets meer ondernemen vanwege de zelfstandigenaftrek. En… vraag je af en toe ook af waarom je eigenlijk nog moeite hebt om die 1225 uur te maken. Is het niet tijd om vol voor je bedrijf te gaan?

Houd er rekening mee dat de zelfstandigenaftrek onder druk staat. Het kabinet Rutte III wil dat er straks een tarief komt waarvoor je de aftrek kunt gebruiken. Check altijd eerst de laatste info op de belastingdienst-website.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: