Als ondernemer en ZZP’er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Het volgen van cursussen, trainingen, seminars en workshops zijn noodzakelijke investeringen om jouw vakkennis te vergroten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Maar kun je als zelfstandig ondernemer alle opleidingen opgeven als aftrekpost? Lees het in dit artikel: cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Alle zakelijke kosten die je als ZZP’er voor jouw onderneming maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Van een zakelijke auto tot verzekeringen en een telefoon van de zaak. Dit geldt dus ook voor de opleidings- of studiekosten die je maakt om jouw vak beter uit te kunnen oefenen. Toch kun je niet blindelings alle opleidingen en seminars onbeperkt aftrekken. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden of een privé-investering om nieuwe kennis op te doen.

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleidingen, cursussen, workshops of seminars betrekking hebben op jouw vakgebied en branche en bedoeld zijn om jouw vakkennis te verbeteren, zijn deze investeringen aftrekbaar als bedrijfskosten. Deze kun je echter niet volledig aftrekken, zoals blijkt uit de tabel op de site van de Belastingdienst. De kosten zijn pas voor 100 procent aftrekbaar als ze boven de gestelde drempel van 4500 euro uitkomen. Een andere optie is om 73,5 procent van alle gemaakte opleidingskosten af te trekken. Als de Belastingdienst bepaalt dat de studiekosten zijn gemaakt om nieuwe kennis op te doen, gelden ze als privé-aftrekpost.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige timmerman. Als hij een cursus machinaal houtbewerken volgt, is dit het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis en daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost. Je geeft dit bij de belastingaangifte op bij de winst-en-verliesrekening onder overige bedrijfskosten. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen mee voor jouw urencriterium, een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

De timmerman wordt door zijn klanten echter ook wel eens gevraagd om de elektra te repareren. Hij ziet een kans om meer omzet te draaien en besluit hierop een mbo-cursus elektrotechniek te volgen. Ondanks dat dit tot een toekomstige zakelijke uitbreiding van zijn werkzaamheden gaat leiden (de ZZP’er oriënteert zich breder) beschouwt de Belastingdienst deze studie niet als zakelijke kosten. Het is nieuwe kennis, die niet per sé noodzakelijk is om de onderneming in de huidige vorm te laten drijven.

De timmerman kan deze opleidingskosten voor elektrotechnicus dan weer wél privé aftrekken – net zoals ieder ander die een studie of cursus in z’n vrije tijd volgt. Dit valt bij de inkomstenbelasting onder scholingsuitgaven waarbij je als aftrekpost studiekosten invult. Deze studiekosten hebben een drempel van 250 euro. De uren voor de cursus mag je in dit geval niet meetellen voor het urencriterium.

Wat mag ik allemaal zakelijk aftrekken?

De Belastingdienst heeft een handige tabel waarin een opsomming staat van de zakelijke kosten die al dan niet afgetrokken kunnen worden. Bij de categorie waar de kosten van onder andere voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen en seminars onder vallen, valt te lezen dat deze kosten af te trekken zijn boven een drempel van 4500 euro. Haal je deze drempel niet, kun je er ook voor kiezen om 73,5 procent van de gemaakte kosten af te trekken.

Als we dit toespitsen op de te volgen cursussen en/of seminars gelden de volgende regels. Omdat deze scholing zorgt voor het op peil houden of verbeteren van jouw vakkennis is het een volledige zakelijke aangelegenheid. Dit houdt in dat de te betalen btw volledig aftrekbaar is, mits jouw bedrijf btw-plichtig is. Verder vallen alle kosten onder de 73,5 procentregeling. Dus niet alleen de kosten voor de cursus, maar ook de verblijfs-, lunch- en reiskosten.

Zijn omscholingskosten ook zakelijk?

Een cursus waarin je je laat omscholen en dus geheel nieuwe kennis opdoet, valt niet onder bedrijfskosten. Dit zijn particuliere kosten die je maakt voor een nieuwe baan of functie en vallen daarmee onder jouw aangifte inkomstenbelasting. Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kun je geen btw aftrekken. Ook de reis- en verblijfkosten komen voor eigen rekening. Let op: in tegenstelling tot vroeger zijn computers die je voor een studie gebruikt tegenwoordig niet meer aftrekbaar.

Wat mag je dan nog wel aftrekken? De kosten van de cursus vallen volledig onder studiekosten. Hier trek je de drempel van 250 euro (tot 2013 was dit 500 euro) af en het bedrag dat overblijft is jouw privé-aftrek voor studiekosten. Deze kosten kun je tot een maximum van 15.000 euro aftrekken. Let op: er zijn altijd situaties te bedenken die in een grijs gebied vallen. Mocht je twijfelen of de cursus zakelijk of privé is, neem dan contact op met de Belastingdienst of je boekhouder

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: