Als ondernemer en ZZP’er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door cursussen, trainingen, seminars en workshops te volgen kun je jouw vakkennis vergroten. Maar kun je als ook alle soorten opleidingen opgeven als aftrekpost? Lees het in dit artikel: cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Een groot deel van de zakelijke kosten die je als ZZP’er voor jouw onderneming maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Van een zakelijke auto tot verzekeringen en een telefoon van de zaak. En het geldt ook voor eventuele opleidingen of studies die je volgt om jouw vak beter te kunnen uitoefenen. Toch kun je niet zomaar blindelings alle opleidingen en seminars onbeperkt aftrekken. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden of een privé-investering om nieuwe kennis op te doen. Met andere woorden: je mag deze kosten alleen aftrekken van de belasting als je duidelijk kunt aantonen dat jij ze voor je bedrijf hebt gemaakt.

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleiding, cursus, workshop of seminar relevant is in jouw branche en is bedoeld zijn om jouw kennis te verbreden, zijn deze investeringen vaak aftrekbaar als bedrijfskosten. In deze tabel van de Belastingdienst zie je welk deel je mag opgeven als aftrekpost:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kosten zijn pas voor honderd procent aftrekbaar als ze boven de gestelde drempel van 4500 euro uitkomen. Een andere optie is om 73,5 procent (2015 en 2016) of 80 procent (2017) van alle gemaakte opleidingskosten af te trekken. Als de Belastingdienst bepaalt dat de studiekosten zijn gemaakt om nieuwe kennis op te doen, gelden ze als privé-aftrekpost.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige timmerman. Als hij een cursus machinaal houtbewerken volgt, is dit het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis en daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost. Je geeft dit bij de belastingaangifte op bij de winst-en-verliesrekening onder overige bedrijfskosten. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen ook mee voor jouw urencriterium, een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

De timmerman wordt door zijn klanten echter ook wel eens gevraagd om de elektra te repareren. Hij ziet een kans om meer omzet te draaien en besluit hierop een mbo-cursus elektrotechniek te volgen. Ondanks dat dit tot een toekomstige zakelijke uitbreiding van zijn werkzaamheden gaat leiden (de ZZP’er oriënteert zich breder) beschouwt de Belastingdienst deze studie niet als zakelijke kosten. Het is nieuwe kennis, die niet per sé noodzakelijk is om de onderneming in de huidige vorm te laten drijven.

Goed om te weten: de timmerman in kwestie kan deze opleidingskosten voor elektrotechnicus overigens wél privé aftrekken – net zoals ieder ander die een studie of cursus in zijn vrije tijd volgt. Dit valt bij de inkomstenbelasting onder scholingsuitgaven, waarbij je als aftrekpost studiekosten invult. Deze studiekosten hebben een drempel van 250 euro. De uren voor de cursus mag je in dit geval niet meetellen voor het urencriterium. Voorbeelden van andere sectoren vind je onder meer in dit artikel van zzpservicedesk.

Wat mag ik allemaal zakelijk aftrekken?

Op de Belastingdienst-website staat een opsomming van de zakelijke kosten die al dan niet mogen worden afgetrokken. Bij de categorie waar de kosten van onder andere voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen en seminars onder vallen, valt te lezen dat deze kosten af te trekken zijn boven een drempel van 4500 euro. Haal je deze drempel niet? Dan kun je ook ervoor kiezen om 73,5 procent (2015 en 2016) of 80 procent (2017) van de gemaakte kosten af te trekken.

Als we dit toespitsen op de te volgen cursussen en/of seminars gelden de volgende regels: omdat deze scholing bijdraagt aan jouw vakkennis, mag je dit beschouwen als een volledig zakelijke aangelegenheid. Dit houdt in dat de te betalen btw volledig aftrekbaar is, mits jouw bedrijf btw-plichtig is natuurlijk. Verder vallen alle kosten onder de 73,5 of 80 procentregeling. Dus niet alleen de kosten voor de cursus, maar ook de verblijfs-, lunch- en reiskosten.

Zorg ervoor dat je alle facturen, bonnetjes en parkeerkaarten goed bewaart, zodat je deze gegevens indien gevraagd kunt overleggen aan de fiscus. Een overzichtelijk administratie helpt je om overzicht te houden.

Zijn omscholingskosten ook zakelijk?

Een cursus waarin je je laat omscholen en dus geheel nieuwe kennis opdoet, valt niet onder bedrijfskosten. Dit zijn particuliere kosten die je maakt voor een nieuwe baan of functie en vallen daarmee onder jouw aangifte inkomstenbelasting. Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kun je geen btw aftrekken. Ook de reis- en verblijfkosten zijn in dat geval voor eigen rekening.

Wat mag je dan nog wel aftrekken? De kosten van de cursus vallen volledig onder studiekosten. Hier trek je de drempel van 250 euro (tot 2013 was dit 500 euro) af en het bedrag dat overblijft is jouw privé-aftrek voor studiekosten. Deze kosten kun je tot een maximum van 15.000 euro aftrekken. Let op: er zijn altijd situaties te bedenken die in een grijs gebied vallen. Mocht je twijfelen of een cursus, studiereis of seminar onder zakelijk of privé valt, neem dan altijd eerst contact op met de Belastingdienst of boekhouder.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: