Btw bereken je over vrijwel alle producten en diensten die je als ondernemer levert. En je betaalt btw over producten en diensten die je inkoopt. Dit moet je weten over btw en ondernemen.

1. Btw berekenen: hoe werkt dat?

Vrijwel iedere ondernemer moet btw berekenen over zijn of haar producten en diensten. Het is heel simpel: je wil per product € 100 omzetten. Dit bedrag heb je nodig om uit de kosten te komen en winst te maken. Je vraagprijs is dan € 121 (€ 100 + € 21 btw = € 121). Die 21%, dus € 21, draag je af aan de belastingdienst. Je geeft dit bedrag op bij de omzetbelasting, ofwel btw-aangifte.

2. Btw berekenen: moet ik dat?

Het is bijna altijd verplicht om btw te berekenen. Je leest hier meer over in de brief die je krijgt als je bent ingeschreven in het handelsregister. Let op: je bent vaak ook btw-plichtig als je maar af en toe een product of dienst verkoopt. Je rekent dus btw (is dus hetzelfde als ‘omzetbelasting’) over bedragen die jij bij klanten of opdrachtgevers in rekening brengt. Hierover doe je vervolgens, meestal elk kwartaal, aangifte bij de Belastingdienst (zie 3.).

 

3. Btw-nummer

Je btw-nummer krijg je bij je inschrijving in het handelsregister bij de KvK. Je hoeft het dus niet op te vragen bij de belastingdienst. Het is verplicht om je btw-nummer op facturen en offertes te vermelden. Hiermee bewijs je dat je ondernemer bent voor de belastingdienst. Ook kan de belastingdienst bij een controle dan direct zien of je btw-aangifte klopt.

 

4. Btw-tarieven: hoeveel btw bereken ik?

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: