Als je recent een auto hebt aangeschaft of plan bent er eentje te kopen, kun je er als ondernemer voor kiezen om de auto ‘op naam van de zaak’ te laten zetten. In dat geval behoort de auto tot het ondernemingsvermogen en kun je vervolgens alle kosten aan de auto in principe van jouw winst aftrekken en de btw als voorbelasting terugvorderen (en afschrijven op de auto). Dat laatste mag je echter alleen doen als je btw moet rekenen over jouw werkzaamheden.

Koop je de auto voor de onderneming en ga jij (of jouw personeel) hierin ook privé rijden? Ook dan is het mogelijk om de privé-auto te laten overschrijven op naam van jouw onderneming.

Of dat een verstandige keuze is, is per situatie verschillend. Zo moet je er in ieder geval rekening mee houden dat je in dat geval voor het privé-gebruik een correctie doen op de afgetrokken voorbelasting.

Deze correctie op de afgetrokken voorbelasting qua privé gereden kilometers is noodzakelijk, omdat je als ondernemer anders wel een erg groot fiscaal voordeel zou hebben ten opzichte van particulieren.

Daarom moet je straks het btw privé-gebruik correct berekenen. Die doe je door middel van een zogenoemde forfaitaire berekening. Het is goed om te weten dat de forfaitaire bijtelling van jouw auto in principe 2,7 procent maal de cataloguswaarde van de wagen zal bedragen.

Rittenadministratie

Alleen als je met een degelijke rittenadministratie kunt aantonen dat jij minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt (let op: woon-werkverkeer ziet de fiscus als zakelijke kilometers), wordt de fictieve bijtelling op nul procent gesteld.

Als je van tevoren verwacht dat je niet meer dan vijfhonderd kilometer privé zult afleggen, moet je dit bijhouden in de rittenadministratie, zodat je deze gegevens later indien nodig kunt overleggen aan de fiscus. Welke gegevens mogen in een geldige rittenadministratie in ieder geval niet ontbreken? De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld:

  • Het merk van de auto.
  • Het type auto.
  • Het kenteken van de auto.
  • De periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt.
  • De volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was).
  • Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen.

Bijtelling

Als je een zakelijke auto rijdt en daarin ook privé kilometers (meer dan vijfhonderd op jaarbasis) maakt, moet je hiervoor een bedrag bij de winst tellen (de bijtelling). Zoals gezegd is de bijtelling een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2015 zijn er vijf tarieven bepaald voor de bijtelling: 4, 7, 14, 20, en 25 procent. Hieronder vind je de officiële bijtellingstarieven voor 2015:

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: