Misschien loop jij al een tijdje rond met een goed zakelijk idee, maar aarzel je of dit het goede moment is om daadwerkelijk voor jezelf te beginnen. Twijfel jij ook nog steeds? Dan volgt hieronder een rijtje persoonlijke drijfveren die erop kunnen wijzen dat juist nu hét moment is om een eigen bedrijf te starten.

1. De crisis lijkt voorbij

2016 lijkt het jaar te gaan worden dat we de jarenlange periode van de economische crisis eindelijk achter ons gaan laten. In een onderzoeksrapport uit november 2015 omschreef de Rabobank het als volgt:

“Na jaren van crisis, recessie en stagnatie is de economische groei op het eerste gezicht overtuigend teruggekeerd. Bovendien wordt de toename van de economische activiteit breed gedragen. (…). Door de terugkeer van de groei in de binnenlandse bestedingen profiteren in 2016, voor het derde jaar op rij, vrijwel alle bedrijfstakken van een toenemende vraag naar hun goederen en diensten.”

Een groeiende economie is een gunstige omgeving voor het starten van een bedrijf. Overigens bieden ook mindere economische tijden kansen voor ondernemers. Omdat concurrenten minder snel geneigd zijn om voor zichzelf te beginnen of een innovatief product op de markt te brengen, valt er vaak meer te onderhandelen dan wanneer aanzienlijk meer spelers zich op de markt begeven.

Zo kun je wellicht bij leveranciers een voordeliger tarief bedingen of een grote kantoorruimte op een mooie locatie delen met andere startups. Onthoud dat de fundering van jouw bedrijf echt niet in één dag hoeft te staan. Perioden van economische tegenwind kun je ook prima gebruiken om aan je ondernemingsplan te werken of de markt te onderzoeken.

2. Klein maar fijn

Als startende ondernemer in een drukbezette branche is het wel eens lastig om op te moeten boksen tegen de gevestigde concurrentie, maar soms is het ook best fijn om ‘David’ te zijn. Grotere organisaties hebben namelijk vaak een loggere bedrijfscultuur en zijn minder in staat om snel te schakelen.

Hier liggen kansen voor startups en kleine zelfstandigen, die niet eerst op verschillende lagen moeten overleggen voordat een opdracht eindelijk groen licht krijgt. Bijkomend voordeel is dat je daardoor als kleiner bedrijf direct kunt inspelen op trends en mogelijkheden en meer potentiële klanten of opdrachtgevers kunt bereiken. Zo kun je de ‘Goliaths’ in jouw markt en regio steeds net iets te snel af zijn.

3. Flexibele werktijden

Zijn lange files en overvolle treinwagons een dagelijks obstakel op weg naar je werk? Dat is straks wellicht verleden tijd. Als zelfstandig ondernemer zit je doorgaans niet vast aan de standaardwerktijden van 9 tot 6.

Dat betekent dat je je kinderen ‘s ochtends rustig naar het kinderdagverblijf kunt brengen of die afspraak bij de tandarts gewoon midden op de dag kunt plannen. De andere kant van de medaille is dat je deze ‘vrije’ tijd in de overige uren op een dag ruimschoots zult inhalen. Starters die per week 50 tot 60 uur aan hun startup besteden zijn geen uitzondering.

Jouw werktijden zullen dan ook niet minder omvangrijk zijn, maar je kunt deze wel zelf flexibeler indelen (en hoeft daarvoor meestal alleen verantwoording af te leggen aan jezelf en je eventuele zakenpartner(s).

4. Ondernemen geeft energie

Oprecht betrokken zijn bij dagelijkse werkzaamheden die veel voldoening geven: het klinkt als een cliché – en dat is het misschien ook wel een beetje – maar als je veel tijd en energie kwijt bent aan je werk, is het wel zo fijn dat je iets doet wat je leuk vindt.

Ondernemers hebben vaak écht hart voor hun zaak en besteden hier graag de nodige uren per week aan; zij ervaren overwerken dan ook minder als een last dan een medewerker in vaste dienst. Kies dus een branche waarin je makkelijk je draai vindt en het leuk vindt om te werken, zodat je via jouw bedrijf op een prettige manier geld kunt verdienen.

5. Bouw aan je toekomst

Iedere ondernemer droomt er natuurlijk van dat zijn product of dienst zodanig succesvol wordt dat hij er een goede boterham mee kan verdienen.

Maar heb je al over nagedacht dat – als jouw product of dienst echt de nationale (of misschien wel internationale) markt verovert – jouw onderneming straks van dermate waarde kan zijn die je bij een eventuele verkoop kunt verzilveren?

Afhankelijk van de sector zou zo’n waardevol bedrijf of merk zomaar je voornaamste pensioenvoorziening kunnen worden.

6. Lot in eigen hand

Ondernemen geeft veel vrijheid. Dat kan voor- en nadelen hebben, want met deze vrijheid moet je wel kunnen omgaan.

Als oprichter staat er straks niemand meer boven je die op dagelijkse basis jouw toekomst bepaalt. Je kunt dan volledig je eigen koers bepalen en jouw aandacht richten op opdrachten of projecten waarvan jij denkt dat die een gat in de markt zouden kunnen zijn.

Je buikgevoel is hierbij zeker een graadmeter, maar een waakzaam ondernemer telt voor twee: ga dus niet al te impulsief te werk en maak bewuste keuzes.

Tip: toets belangrijke beslissingen ook altijd eerst uitvoerig bij anderen, voordat je daadwerkelijk een overeenkomst gaat ondertekenen.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: