De omzetbelasting is er voor bijna alle ondernemers en zzp’ers. Maar wanneer regel je eigenlijk? En hoe zat het ook al weer met de btw-percentages van 0%, 9% en 21%?

Wanneer betaal je omzetbelasting?

De omzetbelasting komt voor de meeste ondernemers elk kwartaal terug. Als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je per jaar aangifte doen. Moet je juist meer dan € 15.000 per kwartaal betalen? Dan doe je per maand aangifte.

Btw vergeten te betalen

Oeps, vergeten te betalen? Dan kun je een boete krijgen van 3% van het te betalen bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.

Handig: je kunt instellen om elke keer dat je aangifte moet doen een mailtje te ontvangen. Zo ben je nooit te laat. Dit doe je door in te loggen op belastingdienst.nl

Hoe werkt de omzetbelasting

Als je als ondernemer producten en diensten levert, is kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage van de prijs (0%, 9% of 21%) dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit extra in rekening bij je klant.

Geef in prijsafspraken altijd aan of een prijs inclusief of exclusief btw is.

Er zijn beroepen waar je geen btw hoeft af te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg of journalisten die geen commercieel werk doen.

Btw terugvragen

Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt btw. Deze btw mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je hier altijd de originele factuur/bon van bewaart voor in je administratie. Let op: je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Je mag geen btw aftrekken over:

 • Privéaankopen
 • Uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet
 • Eten en drinken in de horeca
 • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)

Tarieven btw

Er zijn drie verschillende tarieven. Welke voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

 • Het standaard btw-tarief is 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder.
   
 • Het verlaagde btw-tarief is 9%. Dit geldt voor goederen en diensten waarvan de overheid het belangrijk vindt dat iedereen er gebruik van kan maken. Denk aan voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Vóór 2019 lag het lage tarief nog op 6%.
   
 • Het laagste btw-tarief is 0%: Dit tarief pas je bijvoorbeeld toe als je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot. Schrijf je voor de plaatselijke krant? Dan hoef je ook geen btw in rekening te brengen.

Aangifte omzetbelasting doen

Bij je inschrijving als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) hebt je van de Belastingdienst automatisch een btw-nummer ontvangen. Dit is het bewijs dat je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Dit btw-nummer vermeldt je in ieder geval op je facturen.

De kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap en maak je weinig omzet? Dan kom je misschien in aanmerking voor vermindering van de af te dragen btw. Dit heet de kleineondernemersregeling (KOR).

Deze regeling is van toepassing als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw moet afdragen. Geef je in een jaar € 1.345 of minder op aan te betalen btw, dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen.

Verwacht je dit ook de komende jaren, dan kun je ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Je hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen. Op de site van de Belastingdienstlees je hoe dit precies zit.

Zakendoen met het buitenland en btw

Doe je zaken met buitenlandse handelspartners? Dan wordt het een stukje ingewikkelder. Als je exporteert naar EU-landen, breng je over het algemeen geen btw in rekening. Je brengt wel Nederlandse btw in rekening als je klanten particulieren zijn en zelf geen btw-aangifte doen.

Als je goederen of diensten uit andere EU-landen importeert, brengt de leverancier je meestal geen btw in rekening. Je berekent in dat geval zelf de btw en geeft deze aan in je aangifte. Deze btw kun je ook als voorbelasting aftrekken.

open

TIJDENS DE BOUWVAK ZIJN WIJ GESLOTEN VAN 23 JULI T/M 13 AUGUSTUS. ENKEL BIJ SPOED ZIJN WIJ BEPERKT BEREIKBAAR VIA INFO@ADMSNIPPE.NL

%d bloggers liken dit: