Iedereen die een bedrijf wil starten, komt ooit voor de volgende vraag te staan: moet ik wel of geen zakelijke rekening openen? Hoewel niet verplicht zal men je in de meeste gevallen adviseren om jouw zakelijke en privé- inkomsten en uitgaven zo goed mogelijk gescheiden te houden. Waarom zakelijk bankieren doorgaans meer voor- dan nadelen heeft, lees je hier: 4 voordelen van een zakelijke rekening.

Overzichtelijke administratie
De eerste reden om een zakelijke bankrekening te nemen, is misschien meteen ook wel de belangrijkste: inzicht krijgen in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf. Let wel: het openen van een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht. Maar voor ondernemers bij wie zowel de zakelijke als privé-geldstroom al snel door elkaar loopt, is het een stuk lastiger om de actuele financiële status van de onderneming in één oogopslag te doorgronden.

Kies je ervoor om de boekhouding uit te besteden? Dan zal jouw boekhouder het ook zeker op prijs stellen (en misschien wel van je eisen) dat je een aparte rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie. Vergeet daarnaast niet dat de Belastingdienst bij een eventuele controle zal vragen om jouw bankafschriften te overleggen. Wanneer jouw zakelijke en privé-administratie dan niet gescheiden zijn, zul je ook op het gebied van privé-zaken volledig inzicht moeten geven. De vraag is of je dat laatste wel ziet zitten.

Professionele look & feel
Afgezien van het feit dat zakelijk bankieren een relatieve must is als je op zoek bent naar zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt, geef je jouw startup hiermee vrijwel direct een professionelere uitstraling. Je mag de rekening namelijk op naam van de onderneming zetten en dit kun je vervolgens weer vermelden op bijvoorbeeld jouw zakelijke website, offertes en facturen. Zo maak je meteen een goede eerste indruk op (potentiële) klanten en opdrachtgevers.

Zakelijk of privé?
De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen. Kleine zelfstandigen overwegen soms om een tweede privé-rekening te openen en deze vervolgens zakelijk te gebruiken. Dit kan schelen in de kosten, maar levert soms wel onduidelijkheden op voor klanten en opdrachtgevers, zodat het langer kan duren voordat de betaling van facturen is voldaan.

Of het is toegestaan om zo’n privé-rekening te gebruiken voor jouw bedrijfsadministratie, kan per bank (en in bepaalde gevallen ook per vestiging) verschillen. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan bij jouw bank of het ook mogelijk is om een privé-rekening op naam te zetten van een bedrijf. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval niet in aanmerking komt voor aantrekkelijk startersvoordeel waarop je bij het openen van een zakelijke rekening wel recht hebt.

Profiteer van startersvoordeel
De vraag blijf natuurlijk: zijn er ook nadelen? Het is in ieder geval goed om te weten dat een zakelijke rekening wel wat extra kosten met zich zal meebrengen. Deze tarieven verschillen per bank, dus je doet er verstandig aan om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken voordat je daadwerkelijk de rekening opent. Bij veel banken moet je rekening mee houden met het feit dat je voor een zakelijke rekening jaarlijks een bedrag betaalt. Ook zullen er aan iedere transactie enige (kleine) kosten verbonden zijn.

Gelukkig valt er voor startende ondernemers meestal ook enig voordeel te halen. Zo krijg je bij de Rabobank de eerste twee jaar korting op jouw zakelijke rekening en betaal je hiervoor slechts €3,50 per maand. Ook fijn: gedurende deze periode zijn er voor jou geen kosten verbonden aan het gebruik van Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App.

× Neem contact op via WhatsApp
%d bloggers liken dit: